(Avisa Oslo) Oslo-mannen var på en tur i Nordmarka og hadde nettopp tatt seg en blund i hengekøye ved Bjørnsjøen, da han oppdaget det spesielle synet.

– Jeg så bare litt bevegelse nede ved vannet. Det var ikke voldsomt. Man skulle tro at det man kan kalle en kamp om liv og død hadde ført til litt mer plasking i vannet, men som man ser i videoen var det ganske rolig, beskriver Christopher Hylland.

Dødskampen foregikk først i vannet, men etter hvert kjempet frosken mot slangens gap på land.

En frosk kjemper febrilsk for å komme seg ut av kjeven til buormen i Nordmarka. Foto: Christopher Hylland.

– Følte meg heldig

Han fortsetter.

– Instinktet mitt var først å redde den, men så tenkte jeg at dette hadde skjedd uansett om jeg hadde våknet og sett det eller ikke. Det var naturens gang, så jeg fulgte med.

Da han hadde bestemt seg for det, ble også mobilen fisket opp for å dokumentere hendelsen.

– Jeg følte meg veldig heldig som fikk oppleve det som den eneste til stede. Jeg kunne lett ha gått glipp av det hvis jeg hadde sett i en annen retning akkurat da.

Den Nordmarka-frelste Oslo-mannen filmet videoen i fjor, men lastet den opp på Twitter nylig da den dukket opp som et minne på telefonen. Videoen har fått over 4.600 visninger.

– Ikke veldig effektivt

Zoolog Torfinn Ørmen ved Oslo Met synes videoen beskriver godt hvordan buormen fanger sitt bytte.

– Han tar den bakfra. Det er ikke veldig effektivt. Det hadde vært mye lettere for buormen å svelge den hvis den hadde tatt den forfra, sier Ørmen og viser til froskens forbein som stritter imot.

Han utdyper at det er vanlig for buorm å spise frosker, og at de svelger dem levende.

– Det er en liten kamp for livet. Frosken gjør sitt beste, men buormen har ganske mange tenner. De er sylskarpe og peker bakover i kjeven. Det som kommer inn i munnen på ormen, kommer ikke ut igjen, forklarer han.

I tillegg er buormen såpass elastisk at den lett kan svelge den store frosken.

– Det er en tapt kamp. Ormen kan bevege ti forskjellige kjevebein, uavhengig av hverandre. Den «går» frosken inn. Holder tak med noe og skyver den andre delen av kjeven fram.

Etter noen minutter må også frosken innse at kampen er tapt.

– En frosk trenger ikke så mye oksygen, men det vil bli kvalt i løpet av noe tid. Den kan puste gjennom huden, men det stopper også når den er inne. Den lever nok i noen minutter etter at den er svelget, sier zoologen.

Roser Nordmarka

Christopher Hylland har ikke vokst opp med skog og friluftsliv som aktivitet, men en tur til Patagonia i Sør-Amerika i 2019 gjorde han frelst på å reise ut.

Det har ført til flere turer i Nordmarka.

– Det er helt fantastisk, beskriver Hylland.

Han setter stor pris på området rundt Bjørnsjøen, med dets muligheter for å gå tur, kano- og kajakkpadling og sykling. Man kan finne seg områder å være alene, eller man kan ta en kort tur til Kikutstua for å innta forfriskninger og møte andre.

Selv om skogen nord for Oslo ikke kan måle seg med det spektakulære landskapet i Patagonia, fortsetter han:

– Oslomarka er en god del tryggere og det er mobildekning. Det er ganske viktig for oss som ikke er så kjent eller gode på dette. Det er også veldig tilgjengelig og trygt i forhold til det jeg har opplevd andre steder.

LES OGSÅ: