NORDRE AKER: – Årsaken er forhold som bydelen ble gjort kjent med etter en politirazzia i forrige uke, sier bydelsdirektør Øyvind Henriksen, i en pressemelding.

Reagerte ikke på lav pris


Fra nyttår 2015 har bydelens tjenestebiler blitt vasket hos bilvask-firmaet som ligger i bydelen. Totalt 55 biler er blitt vasket én til to ganger, altså til sammen over 100 ganger. Dette har skjedd mot kvittering, og avtale om faktura i etterkant.

– Selv om det bl.a. ble sjekket mot Brønnøysundregistrene at firmaet var registrert i merverdiavgiftsregisteret, ble det ikke gjort en kritisk vurdering av den lave prisen på 200 kroner for innvendig og utvendig vask, opplyser Henriksen.

LES OGSÅ: Skal legge bedre tilrette for sykkel i nye Frysjabyen

Skjerper rutinene

– Vi tar derfor selvkritikk på dette og beklager. Som en større offentlig virksomhet med ansvar burde vi undersøkt ansatteforhold og arbeidsbetingelser bedre, særlig i en bransje hvor man er kjent med at det har vært problemer og lovbrudd, sier bydelsdirektøren.

Henriksen presiserer at han ikke er kjent med om det ble avdekket ulovlige forhold hos bilvaskefirmaet under politirazziaen. Avgjørelsen er tatt fordi bydelens rutiner for anskaffelser ikke ble fulgt.

Ved ordinære anskaffelser følger nemlig Bydel Nordre Aker anskaffelsesreglementet i Oslo kommune. Bydelen har i sin tiltaksplan for anskaffelser særlig løftet frem ivaretakelse av samfunnsansvaret. Det ble likevel ikke gjort i dette tilfellet.

– Nå har bydelen skjerpet inn sine rutiner for anskaffelser av mindre omfang for å sikre at denne type avtaler ikke gjøres igjen, sier bydelsdirektør Øyvind Henriksen.

– Har ikke fått pålegg etter razzia

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med daglig leder ved det aktuelle bilvaskfirmaet, og han bekrefter at det ble foretatt en razziaen i deres lokaler i forrige uke. Både Skatteetaten og Arbeidstilsynet skal ha vært til stede. Daglig leder sier til Nordre Aker Budstikke at de foreløpig ikke har fått noen pålegg eller anmerkninger etter besøket.

– Det var en internkontroll, noe vi opplever to-tre ganger i året. De uttalte at de var imponert over måten vi driver på, sier han, og understreker at firmaet er åpent og i normal drift.

Selskapet har ingen ytterliger kommentarer til at de nå mister Bydel Nordre Aker som kunde. De opplyser imidlertid at prisen på 200 kroner per vask var en kvantumsrabatt. Normalt tar selskapet 300 kroner for en tilsvarende vask. Daglig leder opplyser at bydelen er fakturert for jobben og at betaling er foretatt på normal måte.

Nordre Aker Budstikke har tirsdag flere ganger vært i kontakt med Oslo politidistrikt, som ledet razziaen mot bilvaskefirmaet, men foreløpig ikke fått svar på våre spørsmål.

NRK skriver tirsdag kveld at aksjonen mot bilvaskeriet i Nordre Aker avdekket bruk av flere ulovlig ansatte. Aksjonen ble ledet av førstebetjent Jan Kevin Brunvoll ved Utlendingsseksjonen i Oslo-politiet.

– 200 kroner for innvendig og utvendig vask. Det er for godt til å være sant, sier Brunvoll til NRK. Han mener det bør være et samfunnsansvar å ikke kjøpe tjenester der det er åpenbart at ting ikke foregår på lovlig måte, og at det samme gjelder for selskaper som leier ut lokaler til slike selskaper.

LES OGSÅ:
* Slik skal det bli plass til 150 nye elever
* Nesten 200 forelegg på skoleveien gjaldt to ting
* Fraråder høyhusplan på Tåsen

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!