Boasson-Hagen, som bor på Nordberg, kjempet om sin første Tour-seier siden 2017 og første proffseier på tre år. Det holdt akkurat ikke.

– Jeg var en av de første som gikk. Vi samarbeidet godt, og det var en fin reise. Det er alltid surt å tape, spesielt når det er så lenge siden (forrige seier). Vi får bare prøve igjen, sa Boasson-Hagen til TV 2 etter målgang.

Han var egentlig ikke tiltenkt en plass på TotalEnergies-laget i årets ritt, men ble hentet inn få dager før åpningsetappen. Onsdag kom det et bevis på at han fortsatt kan prege verdens største sykkelkonkurranse.

Boasson-Hagen var en del av et seksmannsbrudd på den røffe brosteinsetappen. Gruppen var redusert til fire ryttere i sluttfasen. Der tok 35-åringen opp jakten da Neilson Powless prøvde seg på et rykk.

«Gunnet» på

Han tettet luka og var i tet, men så gikk Boasson-Hagen brått tom for krefter. Han stivnet helt da seierskampen skulle avgjøres.

– Jeg tenkte at det kom til å gå da jeg tok ham igjen, men jeg stivnet totalt da det var 300-400 meter igjen. Det var surt. Jeg skulle vært litt kaldere der og ventet. Jeg var sikker på at det var kjørt uansett, så da var det bare å «gunne» på, fortalte han om den nervepirrende avslutningen.

Simon Clarke tråkket først over målstreken foran nederlenderen Taco van der Hoorn. Australieren sto igjen som en vinner i det franske prestisjerittet for første gang.

– Jeg kan fortsatt ikke tro at jeg klarte å komme foran Taco, så jeg tror jeg er nødt til å se målfotoet igjen. Selv da Powless angrep, tenkte jeg at jeg måtte sitte i ro og vente, sa Clarke i seiersintervjuet.

Forsvarte trøya

Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Mathieu van der Poel, Wout Van Aert, Peter Sagan og Ben O'Connor var blant storfiskene som ble hektet av i brosteinspartiene.

Det så ut til å bli en ny Tour-leder, men en sluttspurt fra Van Aert reddet belgierens ledertrøye. Boasson-Hagen er nå nummer tre i sammendraget og har 14 sekunder opp til teten.

For én av de største sammenlagtfavorittene, Primoz Roglic, ble onsdagens etappe etter hvert kritisk i kampen om den gule trøya. Sloveneren kom i mål nesten tre minutter bak Clarke og over to minutter bak tittelholder Tadej Pogacar. Det skiller nå to minutter og 17 sekunder mellom de to slovenske rivalene i sammendraget.

Den 157 kilometer lange etappen fra Lille til Arenberg var ventet å kunne skape problemer for flere av sammenlagtrytterne. Og den spådommen slo til. På veien måtte syklistene tilbakelegge 19,4 kilometer på brostein fordelt på elleve partier, og den første av dem kom drøyt åtte mil fra mål.

Trøbbel

Boasson-Hagen forsøkte tidlig å komme seg av gårde fra hovedfeltet, og etter mer enn 20 kilometer intensiv kjøring klarte nordmannen å etablere seg i et brudd. Med seg fikk han klatretrøyeinnehaver Magnus Cort samt Van der Hoorn, Clarke, Powless og Alexis Gougeard.

Med 98 kilometer igjen gikk sammenlagtleder Van Aert i bakken. Han så preget ut etter uhellet, men kom seg etter hvert tilbake i hovedfeltet med hjelp fra Steven Kruijswijk.

Det ble satt i gang et hardkjør fra de første brosteinsmeterne, og flere etappe- og sammenlagtfavoritter fikk problemer. Blant dem var Roglic, Van der Poel, Van Aert, Alexander Kristoff, Peter Sagan og Ben O'Connor. Alle ble hektet av.

Utbryterne hadde på det meste en luke på litt over fire minutter, men avstanden sank raskt idet rytterne tok fatt på brosteinen. Bruddet skulle vise seg å holde unna.

(©NTB)