Halvorsen har bodd i Lofthus-området i 60 år. Som pensjonist holder hun seg i form ved hjelp av en jevnlig gåtur opp og ned Akebakken til Grefsenkollen restaurant, skriver hun i et leserinnlegg til Nordre Aker Budstikke.

Kaffe og vafler har vært en bonus i hvilepausen ved bord og benker utenfor restauranten; om vinteren i en hyggelig kjellerstue.

Sist gang hun skulle spise en vaffel på toppen, var utsikten en helt annen.

Sist tirsdag (tidligere i august, journ.anm.) ble jeg stoppet av at utearealet på forsiden rundt restauranten var avstengt med tau. I en liten åpning ble jeg møtt av en hovmester som spurte om jeg hadde bestilt bord. Alle sitteplasser, benker og småbord innenfor tauet var markert med q-r kode. Alt var beregnet for bestilling av varm mat, fortrinnsvis pizza, skriver hun.

For Halvorsen, som ikke skulle ha annet enn vaffel og kaffe, var ikke bordene tilgjengelig. Hun forklarer at hun ble henvist til en kiosk på baksiden av huset, med utsikt over parkeringsplassen.

Til tross for ledig plass, var Oslos kanskje vakreste utsikt ikke for meg.

Les også

En perfekt Norge møter Italia-variant. Det var bare én ting som manglet

– En feil

Jon Kloster, daglig leder av Grefsenkollen restaurant, beskriver situasjonen som lei. På samme måte som hos andre restauranter, har uteserveringen til Grefsenkollen skjenkebevilgning og er gjerdet inn, forklarer han.

– Såfremt vi har kapasitet, så lar vi folk sitte der for å drikke kaffe og å spise vafler, men det vil være tider på døgnet og i helger hvor lunsjgjester prioriteres. Ofte er bord også reservert. Selv om de står tomme, så kommer det kanskje noen om 20 minutter.

Men det var feil at Halvorsen ikke skulle ha tilgang til utsikten, bekrefter Kloster.

– Det er mange steder å sitte med utsikt. I kjøkkenhagen, for eksempel, hvor vi har møblement stående, benker og nydelig utsikt over byen. Der spiser folk boller og vafler hele tiden. Det er helt feil, den beskjeden Halvorsen har fått.

Både i kjøkkenhagen og amfiet er det absolutt tillatt å slå seg ned med en vaffel, og de mulighetene er det mange som benytter seg av, sier han. Hver helg lages det flere hundre vafler på toppen av Oslo. Så langt det er mulig, får man også sitte ved uterestaurantens bord.

– Men det kan godt være at Halvorsen har fått en beskjed av noen som ikke var så hyggelige som de skulle vært, eller som ikke forklarte det jeg gjør nå. Det kan absolutt høres sånn ut, og det er beklagelig.