Styret i Sporveien har ansatt Nordberg-bosatte Birte K.W. Sjule som ny konsernsjef for Norges største kollektivtransportselskap, det melder Sporveien selv.

Det var styreleder Thor Gjermund Eriksen som presenterte den nye konsernsjefen under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Sjule tiltrer 15. mai, og overtar rollen etter Cato Hellesjø som har varslet at han går av våren 2023. Hun kommer fra stillingen som administrerende direktør for Sporveien Trikken AS, og har tidligere også vært konserndirektør for strategi i Sporveien.

– Med Birte Sjule får Sporveien en sterk og god ny konsernsjef med alle forutsetninger for å videreføre og videreutvikle det viktige arbeidet som er lagt ned gjennom mange år for å skape et effektivt og velfungerende kollektivsystem i Oslo, sier Eriksen.

Har ledet arbeidet med nye trikker

I 2016 tiltrådte Sjule som administrerende direktør i Sporveien Trikken, hvor hun leder driftsorganisasjon og verksteder; i tillegg til at hun har ansvaret for implementeringen av 87 helt nye trikker til Oslo – tidenes satsing på trikk i hovedstaden.

– Sjule har over lang tid demonstrert solid strategisk, økonomisk og operasjonell kompetanse, og har innsikt i og god forståelse for å lede en stor og omfattende virksomhet som Sporveien. Det er spesielt hyggelig at hun kommer fra Sporveiens egne rekker hvor hun har utviklet sin lederkarriere, og at hun peker seg ut målt mot andre gode eksterne kandidater. Jeg ser frem til den videre utviklingen av konsernet og et godt samarbeid med Birte i førersetet, sier Eriksen i en pressemelding.

Ola Floberg er ansattrepresentant i Sporveiens styre og har deltatt i ansettelsesprosessen. Han er svært godt fornøyd med valget av Sjule som ny konsernsjef.

– Vi kjenner Birte Sjule som en samarbeidsorientert og løsningsbasert leder som skaper gode resultater gjennom tillitsbaserte prosesser og bedriftsdemokrati. Jeg føler meg trygg på at hun vil fortsette det gode samarbeidet vi har i Sporveien med utgangspunkt i Sporveismetoden og den integrerte konsernmodellen vi står sammen om i Sporveien, sier Floberg.

Om Birte Sjule

Birte Sjule er 44 år gammel og kommer opprinnelig fra Mo i Rana. Hun er utdannet sivilingeniør fra NTNU innen industriell økonomi og teknologiledelse. Hun har før sin tid i Sporveien hatt stillinger som konsulent i rådgivningsselskapet Rokade (nå KPMG) og prosjektplanlegger i Aibel. Sjule har de siste ti årene hatt en rekke styreverv i Sporveiens datterselskaper, i tillegg til sine ordinære roller som konserndirektør i Sporveien og administrerende direktør i Sporveien Trikken. Sjule er gift og har ett barn.

– Sporveien er Norges mest spennende selskap å jobbe i, og jeg er både stolt, glad og takknemlig over muligheten til å lede denne virksomheten i årene fremover. I Sporveien er vi opptatt av å skape bærekraftig mobilitet for alle gjennom våre om lag 270 millioner årlige reiser. Samtidig skal vi hver eneste dag levere mer kollektivtrafikk for pengene. Dette viktige arbeidet skal vi fortsette fremover, til det beste for byen vår og alle menneskene som trenger oss og kollektivtrafikken i hverdagen sin, sier Sjule i pressemeldingen.

Store oppgaver

I årene som kommer er det forventet en stor videreutvikling av T-banen i Oslo, som hver eneste dag frakter opptil 400.000 reisende. Blant annet skal Fornebubanen tas i bruk, flere T-banetog kjøpes inn, nytt signalanlegg etableres, flere banestrekninger oppgraderes og mange holdeplasser gjøres universelt tilgjengelige, skriver Sporveien.

– Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på nye og viktige oppgaver. Det er et stort ansvar å lede Sporveiens nærmere 4000 dyktige medarbeidere, som hver eneste dag sørger for at alle som reiser med trikk, T-bane og buss i Stor-Oslo kommer dit de skal på en så effektiv måte som mulig, sier Sjule selv.

Cato Hellesjø er glad for at valget falt på Birte Sjule som hans arvtager i rollen som sporveissjef.

– Birte har sterk erfaring fra arbeidet med Sporveiens integrerte konsernmodell og besitter også årelang kunnskap om hele virksomheten og dens kompleksitet. Med Birte Sjule får selskapet en leder som vil ta godt vare på Sporveien i årene fremover.