NORDBERG: Fredag fortalte Nordre Aker Budstikke at Statens havarikommisjon har konkludert etter ulykken, der en 16 år gammel jente mistet livet på Holstein t-banestasjon i februar i fjor.

Ulykken skjedde om ettermiddagen 2. februar 2017, da jenta hadde gått ut av t-banen, t-banen begynte å kjøre, og jenta datt mellom plattformen og t-banen på Holstein stasjon på Sognsvannsbanen.

T-baneføreren oppfattet ikke at jenta falt ned mellom perrongen og toget, og kjørte videre.


Skrekkopplevelse

Flere lesere har i etterkant påpekt at forholdene er langt fra optimale på flere stasjoner på Sognsvannsbanen.

Blant dem er trebarnsmoren Vala Hunbogadottir, opprinnelig fra Island, som bor med familien på Nordberg. Hun tar t-banen alle hverdager mellom Østhorn og Kringsjå, hvor de to minste jentene leveres og hentes i barnehage. Hun mener forholdene på de siste plattformene til og fra Sognsvann er langt fra trygge nok. Moren hadde senest en skrekkopplevelse i forrige uke, på glatta på plattformen.

– I forrige uke var forholdene så dårlige og glatte, at både jeg og min datter på fire år skled på vei inn på t-banen på Kringsjå. Jeg mistet grepet om hånden til min datter. Hun snublet på vei inn på t-banen, via isen, mens jeg klarte å få tak i døren med den ene hånden og hadde toåringen min i den andre hånden, forteller Vala.

– Ikke første gangen

Fireåringen ble veldig redd.

– Hun hylte og gråt, og jeg måtte trøste henne hele veien hjem. Det er ikke den første gangen det er nestenulykker på plattformen for oss. Jeg har egentlig begynt å tenke at det er normalt å være engstelig på vei inn og ut av t-banen på disse siste holdeplassene til og fra Sognsvann, med ungene, sier trebarnsmoren.

Ikke nok å strø

Hun fortsetter.

– Det er spesielt Østhorn, Holstein og Kringsjå dette gjelder, slik jeg erfarer det. Jeg er aldri redd på andre plattformer i Oslo sentrum, og heller ikke når jeg har brukt metroen i andre europeiske byer, eller i USA. Det gjøres nok mye for sikkerheten på plattformene fra Tåsen og opp mot Sognsvann også, og generelt synes jeg det gjøres mer enn i fjor vinter. Men når det er så glatt som det har vært de siste ukene så blir det ikke trygt nok med å bare strø grus over plattformen, sier hun.

Islag

Da Nordre Aker Budstikke møtte moren på Østhorn mandag ettermiddag, var det et tykt lag med is på plattformen, med noe grus over og snø på toppen. Nesten helt ut mot kanten ned mot skinnene. Og det oppleves som glatt flere steder.

– I tillegg, på Holstein virker t-banen skjev. Det gjør at rommet mellom t-banen og perrongen blir større og farligere. Jeg ser ofte at andre passasjerer hjelper blant annet eldre ut på denne stasjonen. I tillegg opplever jeg jevnlig at sjåførene på t-banene kommuniserer med passasjerene på vei ut av t-banen, og ber oss være forsiktige.

Rapporten

I sin rapport etter dødsulykken på Holstein i fjor, skriver Statens havarikommisjon for transport at det ikke er avdekket noen direkte feil ved verken plattformen, toget eller prosedyrene til Sporveien, som drifter T-banen. Det skriver Aftenposten.

Statens havarikommisjon mener det er flere tiltak som Sporveien kan iverksette både på togene og stasjonene, for å minimere risikoen for å falle ned i skinnene.

Kommisjonen fastslår imidlertid at det er rom for flere forbedringer for å forhindre slike ulykker. Etter en ulykke på Høyenhall stasjon i 2013, hvor en 17 år gammel gutt mistet livet, gjennomførte Sporveien en risikoanalyse. I følge Aftenposten ble kun enkelte av de foreslåtte tiltakene fra denne iverksatt.

Havarikommisjon kommer i sin rapport med følgende sikkerhetsråd:

  • De reisende bør gjøres mer oppmerksomme på farene ved å falle ned i sporet.
  • Det skal arbeides med tiltak på togsettene som skal redusere faren for å ramle ned mellom tog og plattform, særlig i åpningene mellom vognene.
  • Avstanden mellom tog og plattform skal holdes på et minimum.

– Påvirker alle involverte

Cato Asperud, kommunikasjonssjef i Sporveien, kommenterer først den tragiske ulykken i fjor.

– Ulykken er etterforsket og gransket, og er en tragisk hendelse som sterkt påvirker alle involverte parter. Sporveien har som første prioritet å jobbe med sikkerhet og risikoreduserende tiltak. Slike ulykker skal ikke skje, sier Asperud.

– God beredsskap

Han fortsetter:

– Men ellers generelt, vil jeg si at vi har god brøyteberedsskap og strøing ved plattformene. Men likevel er det viktig at de reisende er ekstra oppmerksomme selv også, ved væromslag som det har vært i det siste. Vi har 100 stasjoner som skal følges opp, og det kan være en utfordring å rekke over alle på kort tid, sier han.

– Det er dessverre ikke mulig å garantere eksempelvis isfrie plattformer, og det er lik beredsskap på alle stasjonene. Hvis t-banesjåførene advarer folk om glatte plattformer, er det noe de gjør av egen vilje, og ikke noe de er pålagt å gjøre. Kanskje opplever publikum at disse siste holdeplassene opp mot Sognsvann som mer isete eller snøete, fordi de ligger høyere opp?

Skjevhet

Om Holstein stasjon og skjev t-bane, eller t-banegrunn, sier Asperud:

– T-banesvillene ligger i pukk, og vi pakker sporet jevnlig overalt, for å nettopp jevne ut grunnen. Men den endrer seg jo med klima og bruk. Og vi passer hele tiden på å holde oss godt innenfor normene som gjelder for dette. Men publikum må bare fortsette å tipse oss om forhold på plattformene som bør forbedres, eller andre forhold som vi bør varsles om, oppfordrer Asperud.

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!