NB! Denne saken ble publisert i forbindelse med kong Haralds 80-årsdag i 2017.

NORDRE AKER: Flere ganger har kongen besøkt bydelen. Vi har gravd i arkivet og tar et tilbakeblikk.

Folkefest 17. mai

Det største kongebesøket i Nordre Aker fant sted 17. mai 2010. Da tilbrakte kongen og dronningen ettermiddagen på nasjonaldagen i bydelen. Det var folkefest, med kulturelle innslag fra lokalbefolkningen både i Nydalen og på Damplassen i Ullevål Hageby.

Mange tusen mennesker møtte opp for å feire nasjonaldag og kongelig besøk. Se Nordre Aker Budstikkes reportasje og bilder fra besøket her!

Kongen på Frivillighetssentralen

Året etter, 25. januar 2011, var kongen tilbake i bydelen. Da besøkte han Frivillighetssentralen i Glads vei på Grefsen, etter å ha fått en skriftlig invitasjon.

Der tok leder Kjersti Vasli imot kongen, som også ble feiret av jublende barn fra Grefsen menighetsbarnehage.

Åtte år gamle Sagal fikk til og med overrakt en egenlaget tegning til kong Harald. – Jeg håper kongen henger den opp på slottet, sa åtteåringen i reportasjen, du kan lese her.

Kom på invitasjon fra åtteåring

Et veldig koselig kongebesøk skjedde i mars 2008. Da kom kongen og dronningen på besøk til Blindernveien skole (nå Elverhøy). Det var Guido som ønsket seg kongen på besøk til sin 8-årsdag.

Guido sendte et brev til Slottet, og jammen var svaret positivt, og det ble besøk! Les om det her.

– Vi undret oss litt over hvordan H. M. Kongen og Dronningen fikk tid i programmet sitt til å besøke skolen vår, men på det spørsmålet svarte Kong Harald: «Av og til, når vi har tid, vil vi gjerne gjøre noe som er utenfor løypa», fortalte rektor.

Også i 2006 var kongen i bydelen. Da åpnet han det nye Kreftsenteret på Ullevål. Les mer her.

Kommer han tilbake i 2017?

Kongen har faktisk blitt invitert til Nordberg, og «verdens største Olabilløp» Nordberg Grand Prix, hvert år de siste årene.

Kongen kommer ikke, men det gjør en annen bilglad mann

Den lokale kunstneren Kari Grasmo har malt kong Harald. Se maleriet hennes her!

Nordre Aker-vei oppkalt etter kongen

Visste du at Haraldsheim vandrerhjem ved Muselunden, og Haraldsheimveien som leder inn til den, faktisk er oppkalt etter dagens kong Harald?

Kong Haralds bestefar, Haakon VII, var også en avholdt konge, og ble et samlende symbol for nasjonen under den tyske okkupasjonen i 1940-45. Han avslo nazistenes krav om å utnevne Quisling til ny regjeringsleder i 1940. Filmen «Kongens nei» gikk sin seiersgang på kino i fjor. Men visste du at det originale dokumentet med kongens nei ligger lagret i Nordre Aker?

Og mer film: I 2008 fikk Ullevål-jentene Nora Axe Guldbrandsrød og Kari Wegge Gundhus spille kong Haralds søstre, prinsessene Ragnhild og Astrid, i Max Manus-filmen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!


Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!