BLINDERN: Bydelsoverlege Tom Sundar i Bydel Nordre Aker opplyser at smittesporingsteamet i morgentimene torsdag har fått melding om seks positive covid-19-tester blant beboere på Blindern Studenterhjem.

OPPDATERT: Torsdag ettermiddag opplyser bydelsoverlegen at ytterligere to personer som deltok på arrangementet på Blindern Studenterhjem har avlagt positiv prøve. Dermed er totalt åtte personer så langt smittet.

Det var etter en fotballkveld – et internt arrangement på studenthjemmet – mandag 28. september, at de åtte skal ha blitt smittet. Det var et kontrollert arrangement som var godkjent av ledelsen, opplyser bydelsoverlegen.

– Det er bekreftet at én person utenfor Blindern Studenterhjem, som var tilstede på arrangementet, var den som brakte med seg smitten, sier Sundar til Nordre Aker Budstikke.

Det er ukjent hvor mange som har vært tilstede på arrangementet. Flere har avlagt negative prøver, men bydelen venter at det kan komme flere positive prøvesvar etterhvert.

Flere titalls i karantene

Alle som har testet positivt, er satt i isolasjon, enten ved Blindern Studenterhjem eller i andre lokaler bydelen disponerer. I tillegg er alle mulige nærkontakter satt i en foreløpig karantene på studenthjemmet, inntil man får oversikt over situasjonen i løpet av dagen eller morgendagen. Det skal etter det Nordre Aker Budstikke erfarer være snakk om mange titalls personer. I alt bor det om lag 200 personer på studenthjemmet.

– Blindern Studenterhjem hadde allerede satt alle potensielle nærkontakter i karantene, og har gjort en forbilledlig jobb, understreker Sundar.

Vedkommende som brakte smitten inn på arrangementet var symptomfri 28. september, men fikk symptomer på covid-19 i dagene etter. En koronatest ga da positivt utslag. De øvrige deltakerne fikk symptomer først etter sist helg, og ble da satt i karantene.

Det er det siste døgnet registrert åtte nye smittetilfeller i Nordre Aker, viser statistikk fra helseetaten. Sundar bekrefter at seks av disse tilfellene stammer fra Blindern Studenterhjem. De to andre knyttes til én person som har vært på reise i ett rødt land, mens det andre kjenner de foreløpig ikke bakgrunnen for.

De to siste fra Blindern Studenterhjem som har avlagt positiv prøve i ettermiddag vil først bli synlige i statistikken på fredag.

– Har dere nå kontroll på situasjonen?

– Ja, jeg opplever at vi har kontroll. I går kveld var det litt hektisk. Smitteteamet har jobbet fortløpende med smitteoppsporing og å kartlegge nærkontakter. Vi har forsterket bemanningen i dag, og har løpende kontakt med ledelsen ved Blindern Studenterhjem og smittevernsoverlegen i Oslo

Kraftig økning i Oslo

I løpet av onsdag ble det registrert 80 nye smittetilfeller av covid-19 i Oslo, 33 flere enn dagen før.

Antall smittede de siste 14 dagene er 649, ifølge Oslo kommunes koronastatistikk. Det er fortsatt flest menn som er smittet i hovedstaden. 356 av de smittede de siste to ukene er menn, mens 280 er kvinner. Aldersgruppen med flest smittede er 20 til 29 år. 239 personer i denne aldersgruppen er smittet, mens 144 personer i aldersgruppen 30 til 39 år er smittet.

Smitte i bydelene

Flest smittede er det i bydel Grünerløkka med 69, fulgt av Frogner og Gamle Oslo med henholdsvis 68 og 67 smittede. Per 100.000 innbyggere har bydel St. Hanshaugen det høyeste smittetrykket med 154,1 smittede, fulgt av Stovner med 138,1 smittede og Bjerke med 125,7.

Selv med den kraftige økningen i Nordre Aker på åtte tilfeller det siste døgnet, er smittetrykket fortsatt lavt. Tirsdag var det ingen som testet positivt, mandag var det én, mens det søndag heller ikke var noen smittetilfeller. Totalt har 31 personer testet positivt for korona i bydelen de siste 14 dagene, noe som utgjør 59,2 per 100.000 innbyggere.

Smittetrykket i hovedstaden den siste tiden har ført til at Oslo-byrådet har innført flere tiltak, blant annet påbud om bruk av munnbind i kollektivtransporten. Torsdag skal byrådsleder Raymond Johansen komme med en oppdatert orientering om smittesituasjonen.

Ifølge ferske tall fra Oslo kommune er én tredel av alle de nye smittede i hovedstaden blitt smittet på ukjent sted. Det er nesten dobbelt så mange sammenlignet med resten av landet, skriver NRK.

På landsbasis oppgir 18 prosent av koronasmittede at de ikke vet hvor de har blitt smittet, ifølge FHIs ukesrapport.

---

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!