KRINGSJÅ: Selvfølgelig var både «den røde» løperen, og båndet forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) klippet over, grønt.

Torsdag 26. april foretok statsråden den offisielle åpningen av det som er første byggetrinn i «nye» Kringsjå studentby. 349 boliger i to nye blokker på ni og elleve etasjer i Olav M. Troviks vei 68 og 70.

Studentboligene blir de grønneste i Oslo: Byggene er oppført i massivtre, et miljøvennlig materiale, og er et tilnærmet nullutslippsbygg. Det er i tillegg et godkjent Futurebuilt-prosjekt, som vil si at det er et miljømessig forbildebygg, som reduserer klimagassutslipp og holder høy arkitektonisk kvalitet. Det henter energi blant annet gjennom solceller på taket og energibrønner.

Miljøvennlig er viktig


De første beboerne flyttet inn i nummer 68 allerede i desember i fjor. Boligene i nummer 70 var innflyttingsklare i mars i år. Student Jon Martin Høie var en av de første som flyttet inn. Fra en eldre hybel på Kringsjå, til en lys og moderne leilighet i niende etasje, med fjordutsikt.

– Jeg søkte spesielt om toppleilighet, vendt denne veien, sier han og ser mot fjorden, høyt over taket på Kringsjå skole.

Han trekker frem den ekstra gode takhøyden i leiligheten, det lyse trematerialet på veggene, og godt inneklima, som ekstra positive kvaliteter ved sitt nye hjem.

– Det er behagelig å være i rommet, bekrefter han. Og så er det heller ikke feil med eget bad og kjøkkenkrok.

– I den gamle boligen delte jeg kjøkken med seks andre, forklarer han.

Også miljøaspektet var viktig da Høie, som studerer kirkemusikk, søkte bolig.

– Det er hyggelig å vite at man bor i et miljøvennlig bygg. Det er bra at det satses på miljøtiltak, og jeg synes det er positivt at SiO tar et miljøansvar.

Nordre Aker Budstikke fikk i tillegg til Høie besøke to andre beboere i de nye studentboligene. Og begge kunne bekrefte godt inneklima.

Men det er ikke bare inne det er trivelig. I løpet av kort tid vil det også skje mye med uteområdene på Kringsjå. SLA Arkitekter har utformet et forslaget til uteområdene, basert på et grunnlag som er laget av Snøhetta. De oppgraderte uteområdene skal innby til fellesaktiviteter utendørs hele året. I tillegg til at Kringsjå får eget treningssenter og det planlegges kafé.

Samtidig som det første byggetrinnet sto ferdig, åpnet dessuten dagligvarebutikken i studentbyen i nye lokaler. Les mer her!.

Mer massivtre


De nye blokkene er de første i massivtre for SiO, som har tilsammen 8900 studentboliger i sin portefølje. Nå skal de lære mer om hvordan det er å bo i miljøbyggene. For at det blir flere av disse er helt sikkert, bekrefter SiOs eiendomsdirektør Helge Chr. Haugen.

Byggingen av 83 nye familieboliger på Kringsjå, som erstatning for Nordberg studentby, som også skal bli ny, starter til høsten. Og både disse familieboligene, og de fremtidige studentboligene som er vedtatt i Blindernveien 6, skal etter planen bygges i massivtre, opplyser Haugen.

– Vi ser et enormt behov for studentboliger og SiO har derfor ambisjoner om å bygge 2500 nye boliger innen 2021. I tillegg er vi opptatt av vårt samfunnsansvar og vi har derfor satt oss tydelige miljøambisjoner også, sier student og styreleder i SiO, Vetle Bo Haga.

1500 av de nye boligene er planlagt på Kringsjå.

Mange på venteliste

Behovet for studentboliger er stort. Ved semesterstart sto 6000 studenter på venteliste for studentbolig. Det er et høyt tall, som det må gjøres noe med, mener leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, Elisabeth Holien.

– Det er langt igjen før vi når målet om å få ned køen, men jeg har tro på at Samskipnaden vil bygge gode studentboliger i årene fremover, sier hun.

Og for å få til det trenges det penger. Statsråd Iselin Nybø sier studentboliger er et viktig satsingsområde for regjeringen og stortingsflertallet.

– Vi bevilger penger over statsbudsjettet til 2200 nye studentboliger, bare i år.

I Jeløya-plattform vil regjeringen dessuten utvikle energikravene til bygg i tråd med klimaforliket.

– Jeg håper dette inspirerer andre boligbyggere til å bygge grønt, sier Nybø, og roser SiO for å kombinere målene om flere studentboliger med satsing på miljø.


Viktig å bo godt

Ordfører Marianne Borgen svarte med at Oslo ønsker å legge til rette for bygging av mange flere studentboliger. Hun understreket dessuten viktigheten av å bo godt mens man er student.

– En god og trygg bolig er veldig viktig. Tilgangen på studentboliger er et viktig virkemiddel for å sikre lik rett til utdanning, ja, det er en forutsetning for å lære. Trives du i studietiden blir du både kreativ og klok, sa ordfører Marianne Borgen.

Slik har massivtrehuset blitt på innsidenNyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Fakta: Kringsjå studentby

  • Første byggetrinn står nå ferdig og består av to bygg på 9 og 11 etasjer med 349 studentboliger.
  • Bygd i massivtre, er et nær nullenergibygg og er et Futurebuilt-prosjekt.
  • Kringsjå Studentby skal være tilnærmet selvforsynt med fornybar energi til oppvarming og varmtvann.
  • Energiforsyning fra bergvarmepumpe, biooljebrenner, elkjel og solceller.
  • Kringsjå Studentby skal fortettes med inntil 1500 nye studentboliger.
  • Uteområder får et ansiktsløft i samarbeid med Snøhetta.
  • Nytt SiO Athletica-treningssenter og kafé åpnes til høsten.