STORO/NYDALEN: – I dag er jeg verdens stolteste rektor, sa Elisabeth Rudi Lund fra scenen i skolegården, til en gjeng ivrige elever, og en haug spente foreldre med telefonene klare i kameramodus.

I krysset Sandakerveien/Kristoffer Aamodts gate, med utsikt mot Storo storsenter i den ene retningen og BI i den andre, ligger skolen der klasserommene heter «læringsrom», og hvor alle elever får hver sin ipad.

Fremtiden er nå


– Ipaden som læringsverktøy skal engasjere og innby til samarbeid når den brukes på riktig måte, sa rektor, og viste til at Aftenposten før helgen omtalte skolebygget som «fremtidens osloskole».

– For meg er dette like mye nåtidens skole, sa Lund, som tidligere har vært inspektør på Vinderen, Kringsjå og Ekeberg.

På Fernanda Nissen skal kunnskap gjøres spennende. Og da er det helt naturlig å ta i bruk ny teknologi.

– Sammen skal vi skape et fantastisk læringsmiljø, forsikret rektor.

BLI MED PÅ OMVISNING! SE STORT BILDEGALLERI FRA FERNANDA NISSEN SKOLE HER!


Skole for Nydalen


I første omgang starter Fernanda Nissen med 1.-3. klasse. Inntaksområdet starter ved Nordpolen på Sagene og omfatter blant annet Grefsen stasjon og hele Nydalen, på nedsiden av Ringveien.

Elevmassen utvides med et nytt trinn hvert år, frem til det blir en 1.-7.-skole med 840 elever. I mellomtiden benyttes den ledige kapasiteten til å huse elever på 5. til 10. trinn fra Uranienborg skole, som rehabiliteres.

LES OGSÅ: Hitorien om Storo: Fra steinalderen til Storo

Nytt på Storo, gammelt på Tåsen

Godt hjulpet av tre elever var det skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) som fikk æren av å klippe snoren, og dermed markere den offisielle åpningen av skolen.

– Dette er kanskje den flotteste skolen i hele Norge. Fernanda Nissen skole skal være et flott sted å være og et flott sted å lære. Skoletiden er noe man tar med seg hele livet, sa byråden.

Hun fortalte om at det siste skolebesøket hennes før sommerferien var til Tåsen skole, som feirer 100 år i 2016.

– Elevene på Tåsen var enige om at verden nok så ganske annerledes ut for 100 år siden. Samtidig er det mye som er likt. Også for 100 år siden var det forventningsfulle barn som startet på skolen, klare for å lære nye ting. I 2116 star det kanskje elever her vi står i dag og feirer at Fernanda Nissen skole er 100 år. Og på samme måte som de gjorde på Tåsen, vil de si at verden har blitt et litt bedre sted, men at skole og utdanning fortsatt er viktig.

BLI MED PÅ OMVISNING! SE STORT BILDEGALLERI FRA FERNANDA NISSEN SKOLE HER!

Elevene skaper skolen

Rektor Elisabeth Rudi Lund og lærerstaben på Fernanda Nissen har nå hatt seks planleggingsdager for å gjøre seg klare til skolestart.

– Men bygget har stått og ventet på oss i hele sommer. Det er dere som skal gjøre bygget levende, og gjøre det til vår skole. Fernanda Nissen er elevenes, foreldrenes, lærernes og hele nærmiljøets skole. Ingen har gått her før. Det gjør denne dagen veldig spennende! sa Lund til elevene.

Til Nordre Aker Budstikke kunne en smilende rektor like etter åpningsarrangementet avsløre:

– Å se så mange mennesker i skolegården er den beste følelsen jeg har hatt!

LES OGSÅ: Utrygg skolevei? Slik kan den bli tryggere: Vibeke har et spionoppdrag til barna dine


2000 nye skoleplasser

Mandag startet 7500 førsteklassinger i Oslo. 2000 nye elevplasser står klare til bruk i Osloskolen nå i august, og mange flere er rehabilitert.

Også på Kringsjå er et nytt skolebygg ferdig til bruk. Et nybygg for Elverhøy skole (tidligere Blindernveien skole) og deler av Kringsjå skole, åpnes av ordfører Marianne Borgen, fredag 2. september.

Oslo kommune investerer 3,1 milliarder kroner i nye og eksisterende skolebygg i 2016. Det utgjør 28 prosent av det totale investeringsbudsjettet, ifølge Utdanningsetaten.

BLI MED PÅ OMVISNING! SE STORT BILDEGALLERI FRA FERNANDA NISSEN SKOLE HER!

LES OGSÅ: Området rundt den nye skolen er i stor endring, her er noe av det som skjer:
* Mange nye boliger og mer ved Lillo gård
* Norges største kinosenter på Storo
* Torgbygget i Nydalen gjenåpner
* Nye boliger i Nycoveien

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Fakta Fernanda Nissen

  • Fernanda Nissen, født Thomesen. Også kjent som Petra Gregorine Fernanda (Holst) Nissen.
  • Født 15. august 1862. Død 3. april 1920
  • Fernanda Nissen hadde en fremtredende plass i norsk offentlighet som kvinnesakspionér, kulturskribent, litteraturkritiker og politiker fra slutten av 1880-årene til sin død i 1920.
  • Hun var kjent for sitt radikale engasjement, og arbeidet aktivt for sosiale reformer. I kvinnesaken var hun spesielt opptatt av kvinnelig stemmerett og jenters rett til utdanning.
  • Fernanda Nissen har også to gater oppkalt etter seg: Fernanda Nissens gate på Sagene i Oslo (i 1923), og Fernanda Nissens vei på Strindheim i Trondheim. Et minnesmerke over henne ble reist i Torshovparken i Oslo 1931.

Kilde: Store Norske Leksikon