Albert forteller at han sendte søknader til flere butikker, men hørte aldri fra noen av dem. Da fristen for å levere arbeidskontrakt gikk ut, sto Albert uten jobb. Han var veldig fortvilet og foreldrene kontaktet bekjente for å spørre om de hadde mulighet til å skaffe ham jobb.

Det var da familien kom på at Alberts far har en fetter som driver en restaurant i Madrid. Sammen ringte de ned, og fikk et ja med en gang. Flybillettene ble fort booket, og nå skulle Albert jobbe på restauranten Casa Benigna i Madrid.

Spansklærer ble stolt

Det var flere som lot seg begeistre av Alberts valg av arbeidsuke.

– Lærerne mine ble ganske imponert, men spesielt spansklæreren sier Albert.

Han forteller videre at venner ble glade på hans vegne, men også en smule misunnelige.

Utfordring med språk

Albert sier at den største forskjellen fra Norge er språket, og at det kan bli utfordrende til tider.

– Jeg hilser for eksempel på kundene på spansk, men jeg er ikke så god at jeg kan holde en samtale, sier Albert.

Han forteller videre at han snakker engelsk med medarbeiderne.

Gøy med arbeidsuke

Solveig Mathilde Arellano er en medelev av Albert, og har også arbeidsuke. Hun jobber på Kaffebrenneriet i Dannevigsveien og synes at arbeidsuka er et kult konsept.

– Jeg synes kaffe og kafé er koselig, så dette er midt i blinken for meg, forteller Solveig mens hun pakker kaffeposer. Hun har også bodd på Sagene før, så å få jobb på denne kafeen var ekstra spesielt.

– Viktig å være fokusert

– Å jobbe med kundeservice er ikke alltid like lett. Man møter mange forskjellige mennesker, og ikke alle er like fornuftige. Hvis du skal stå i kassen er det viktig at du er flink til å lytte, men du må også være veldig tålmodig, sier Solveig.

Hun forteller at jobben består av mye «multitasking», og at det er derfor viktig å holde hodet klart og være fokusert. Det er for eksempel forventet at hun følger med på om det står kopper og tallerkener på bordene samtidig som hun utfører andre arbeidsoppgaver.

-Det kan bli litt stressende, men det har vært veldig gøy å jobbe her, sier hun.

Vanskelig å komme i kontakt

Før Solveig fikk jobben på Kaffebrenneriet søkte hun hos flere bedrifter. Hun forteller, akkurat som Albert, at det var vanskelig å komme i kontakt med riktig person når hun skulle søke jobb. Det var særlig én gang hun ble irritert.

– Først dro jeg ned til butikken og spurte om daglig leder, men der ble jeg bedt om å ta kontakt med hovedkontoret. Da jeg gjorde det, ba de meg om å snakke med daglig leder, forteller Solveig.

Det ordnet seg til slutt, men hun beskriver kommunikasjonen som klønete og upraktisk.

Mener at det er uprofesjonelt ikke å svare

– Jeg synes at de som mottar søknader fra unge skoleelever bør ta seg tid til å svare. Ungdommene har lagt ned mye arbeid i å sende søknad og da bør man som ansvarlig person ta seg bryet med å svare ungdommene, kommenterer moren til Albert.

HR-ansvarlig i Kaffebrenneriet, Eivind Sætre Nymoen, sier til Nordre Aker Budstikke at alle daglige ledere i deres kafeer som har sagt ja til elever på arbeidsuke, har vært strålende fornøyde.

– De har vært spesielt fornøyde med ungdommens stå på-vilje, sier han.

– Hva tenker du om at noen bedrifter ikke tar seg tid til å svare på søknadene til unge skoleelever som skal ha arbeidsuke?

– Det er ikke greit. For disse ungdommene er det første gang de henvender seg til en arbeidsplass, og da handler det om å vise en profesjonalitet ovenfor dem. Man kan i det minste ha et standardisert svar dersom dette ikke er aktuelt for arbeidsplassen, svarer Nymoen.

Til slutt har han noen tips til unge som skal søke jobb:

– En søknad bør ha fokus på akkurat den jobben du søker på. Si noe om din ambisjon og motivasjon for å søke på denne jobben. Få frem det unike ved deg.