(Avisa Oslo) Forsikringsselskapet Fremtind opplevde i fjor en kraftig økning i store brannskader. Ifølge selskapet skyldes mange av disse vedfyring og håndtering av aske.

– Det er tydelig at mange sparer på strømmen og heller fyrer med ved. Det gir økt brannfare, og i tillegg til mange pipebranner ser vi også at mange ikke vet hvordan de skal håndtere aske på en trygg måte, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Med galopperende strømpriser velger mange vedfyring over oppvarming med strøm. Da må man vite hvordan man håndterer aske.

Glør kan brenne i 48 timer

På kalde vinterdager fyrer man gjerne ofte. Da rekker ikke ovnen å bli kald, og asken kan fortsatt være varm når du fjerner den.

Ifølge Oslo- brann og redningsetat kan aske inneholde glør i opptil 48 timer.

– Når du fjerner aske fra peisen eller ovnen din, må du legge dette i en brannsikker beholder, for eksempel en askebøtte. Så må dette stå i to døgn før du legger den over i annen emballasje som kastes i restavfallet, sier Sigurd Folgerø Dalen, kommunikasjonssjef i OBRE.

Fukt asken med vann

Dersom du må kaste asken før det har gått to døgn, for eksempel hvis peisen er full, er det viktig å fukte asken med vann før det kastes.

– Gjør det til en vane aldri å ta asken rett ut fra peisen og i en plastpose, advarer Dalen.

Han minner om at farlig glør også kan finne veien inn i en støvsuger dersom du bruker den til rengjøring.

LES OGSÅ: