Noen mennesker holder veldig godt på formen, selv langt etter pensjonistalderen. Som Åge Sjøberg (73). Han deltok første gang i Nordmarkstravern - arrangør er Koll IL - i 1972, og har vært med hvert eneste år etter det. Altså i 50 år.

I 2020 var det ikke vanlig løp, men man kunne løpe visuelt. Det gjorde Åge, så nå er han eneste som har løpt Nordmarkstravern 50 år på rad. I dag kunne han løpe inn til en andreplass i sin klasse, menn 70+, klassikeren Heltravern, 30 kilometer på sterke 3.56.29. Fra Stryken gjennom skogen til Nordberg skole:

– Det har blitt litt sånn personlig prestisje, å delta her hvert år. Og nå må jeg jo bare fortsette, sier Sjøberg til Nordre Aker Budstikke etter 50. utgave av Nordmarkstravern i dag.

Vinneren i klassen ble Erik Anton Raabe, på 3.19.08.

Åge fortsetter:

– Det er klart det er et tøft løp. Når beina verker og kroppen stivner, så er det ikke godt. Jeg kjente også litt murring i akillesen etter en halvtime, og tenkte: Oj, holder dette helt inn. Men det gikk det! Og så er det så veldig deilig etterpå og en herlig mestringsfølelse! Som når jeg sitter alene i en hall og trener styrke i to timer, kommer ut i bilen etter og kan bare sitte og nyte at jeg har brukt kroppen. Herregud, det er drøm!

Åge spoler tilbake til de første årene, og mener at den største endringen av løpet, er at det nå er flere klasser. Og selvfølgelig flere folk. Blant annet deltok også sønnen, datteren og barnebarnet til Åge i Nordmarkstravern i dag. Datteren Heidi Grytbakk fikk også beste tid i Kvarttravern, kan Åge fortelle.

– Kjetil Moen, som har løpt 42 ganger, sist for noen år siden da han var 78 år, er jo til inspirasjon. Jeg får ha som mål og løpe til jeg er 78 år jeg også. Han var primus motor da løpet ble etablert. Til inspirasjon er også Eirik Holten, som dessverre ikke fikk vært med i år.

Men han var med i 2021 – 81 år gammel! Det ble seier i klassen 80+, men det var heller ingen andre deltagere.

Åge har gjennom årene vært en aktiv idrettsmann, mest på langrenn. Først i regi av Nydalens Skiklub, så etterhvert i Stovnerkameratene. Han deltar fortsatt også på lange skiløp, forteller han. Og løpskaruseller.

–Jeg trener noen ganger i uka, men det er viktig å ikke kjøre seg for hardt også, i min alder. Jeg trener aldri på asfalt lenger.

I dag fikk han fin vase i premie, da han kom til mål, og hvor det står skrevet Nordmarkstravern 50 ganger. Han fikk også premie da han løp for 40. gang, og for 30. gang:

– Da jeg løp for 30. gang var jeg så veldig innstilt på å vinne min klasse, for det var satt opp så veldig fin premie av arrangøren Koll - helt nye konkurraneski fra Madshus! Men jeg fikk gnagsår, og endte til slutt på en fjerdeplass. Etter løpet ble jeg intervjuet av det som den gangen var Aften-avisa, fordi jeg løp for 30 år på rad. Jeg sa blant annet som det var, at jeg hadde håpet på å vinne, for da hadde jeg kunne dra hjem med et par nye ski. Koll leste intervjuet, og så endte det med at alle de fire første fikk nye ski i premie! Det var flott gjort av arrangøren.

Arvid Larssen 73 år er nærmest Åge i antall detagelser i Nordmarkstravern, han har vært med 48 ganger inkludert løpet i dag.

Arrangøren IL Koll opplyser at i år var det meldt på rundt 850 løpere, og skriver om løpet: Nordmarkstravern er Oslos eldste skogsløp og markerer 50 år i 2022, i år var også NM og Veteran-NM i terrengultra inkludert - her kan du lese mer om de forskjellige distansene.